Agility "prova på" med Cattis Österlund

På Skogås LKK lör. den 28 april och sön. den 20 maj 2012-05-25

Kursinstruktör: Cathrine Österlund, Cattis

Text och foto: Siv Gåling

Deltagare i kursen var Arne med Alex, Heléne med Molly, Linda med Elton, Maud med Nisse och Therese med Tintin. Siv var där som kursvärd första gången med sin kamera.

Första gången togs hoppställningar och tunnlar fram (en kort och en lång samt säcken). Cattis visade hur vi skulle jobba med rösten, godis och/eller leksak och hur man lockade hundarna att hoppa och springa, som matte/husse ville. Hundarna fick börja med att hoppa över ett hinder, inte krypa under och inte springa förbi. Därefter blev och det flera hopphinder efter varandra. På slutet fanns en godisbit, som väntade. Alla fick jobba och hjälpa varandra två och två. Cattis var överallt och gav goda råd. Sedan fick vovvarna prova på att springa genom en tunnel. Det var lite otäckt men med en godis på slutet av tunneln var det OK. Det syntes på cockrarna att det var jättekul och dom var så stolta, när dom klarade hindren. Första kurstillfället avslutades med en genomgång och alla var imponerade över hur duktiga hundarna hade varit. Cattis berömde alla och efter att alla hinder burits in i förrådet gick vi hem trötta och nöjda. Lilla Nisse var blöt. Han hade tagit sig ett dopp mitt i kursen i den stora vattenpölen, som nästan var som en sjö. Han hoppade och skuttade runt och hade jättekul.  Vilken härlig agilitykurs!

Nästa kurstillfälle, berättade Cattis, att långhoppet, A-hindret och slalompinnarna togs fram samt även dom andra hindren, som var med förra gången. Att klättra upp till toppen på A-hindret och sedan ner på den andra sidan var först lite otäckt. Cattis visade hur hunden skulle sakta lockas upp med godis. Alla vovvarna fick sedan försöka. Det gick så bra, om man tog det lugnt. Cattis berättade också hur viktigt det var att gå ner försiktigt. Tassarna skall röra slutet på A-hindret annars kan vovven göra sig illa. A-hindret brukar sedan bli det roligaste hindret för många hundar. Slalom är inte helt lätt. Det behövs mycken träning för att klara det snabbt. Efter det att hindren burits in i förrådet såg alla trötta och förhoppningsvis nöjda ut.

Agility är ett mycket trevligt sätt att samarbeta med sin hund och på det sättet komma den nära. Det här var en prova-på-kurs nu hoppas jag att ni vill fortsätta med en nybörjarkurs i höst.

Det viktigaste med agility är att hunden ska ha roligt. Då har man själv också roligt. Glädjen är att prestera något tillsammans med husse/matte. Det skojiga är att man kan vara ung eller gammal, tjej eller kille och tävla under samma förutsättningar. Det är hundens prestationer som räknas. Med kunskap i handling, behöver man inte ens vara speciellt sportig och rörlig själv.

Tack Cattis för dess trevliga och lärorika agilitydagar.

Tack Skogås Lkk för att vi fått låna hindren och planen

Här finner du några bilder från kursen:

 
Maud med Nisse, Heléne med Molly, Linda med Elton, Cattis instruktör, Therese med Tintin 
samt Arne med Alex

 
Cattis berättar vad vi ska göra första gången

 
Så här börjar man träningen                                 Arne och Alex i full fart

 
Får jag godis om jag springer igenom?

  
Det där ser konstigt ut                                          Arne med Alex tar paus

 

 
Här kommer Linda och Elton

 
Instruktion Cattis förklarar                              Maud lockar Alex med godis
                                                              husse och Cattis tittar på

 
När är det min tur matte?                      Maud och Nisse        

 
Nisse passar på att skutta runt i sjön                  Maud och Linda med Nisse och Elton

 
                   När är det min tur?                         Spännande att springa genom tunneln  


Titta så duktig jag är matte

 
Therese och Tintin tar paus