Nybörjarkurs jakt för spaniel 

 Text: Yvonne Schwermer-Herngren Foto: Lars Hornesjö

Då jag, Yvonne Schwermer-Herngren, fick förfrågan från Stockholms Cockerklubb att hålla en kurs för nybörjare i detta med spanieljakt tvekade jag inte att på mig uppgiften.

Det är alltid roligt att få försöka förmedla det intresse för spanieljakt som jag själv brinner för.
Tillsammans med Siw Gåling (kontaktperson) gjorde vi upp att denna kurs skulle hållas på en ”basic” nivå för att lära ut allt från grunden då de flesta deltagarna är rena nybörjare och troligen aldrig sett hur en spanieljakt går till går.

Spanieljakten bygger till 100% på SAMSPEL så samarbete och kontakt är ett måste att fokusera på i grunden. Målet med kursen var att ge deltagande förare en inblick i spanieljakten och att ge dem verktygen för att kunna jobba vidare med de jaktliga grunderna. Vi gick bl a igenom hur strukturen i vardagen påverkar spanielns mottaglighet för jaktträning. Även vikten av att kunna ”läsa av” sin hund och därigenom ha möjlighet att påverka hundens reaktioner gick vi igenom.

Intresset för denna typ av kurs visade sig vara stort för kursen fylldes snabbt. Söndagen den 25 mars var första kurstillfället i Ågesta (söder om Sthlm) och det var en förväntansfull grupp förare med sina hundar som samlades och vi startade med en obligatorisk presentation. Visade sig vara en grupp med oerhört olika erfarenheter både vad gäller förare och hundar. Rena nybörjare till dem som varit med och startat tidigare hundar på Grundprov och vattenprov. Kursen varvades med teori och praktik vilket är ett måste för både hundar och förare.

En härligt ”brokig” grupp att få lotsa genom de 8 timmar (3 tillfällen) som kursen var upplagd på.
Till min hjälp vid två kurstillfällen hade jag min trogna ”följeslagare” Annika som hjälpt mig även vid tidigare kurser. Mars/april vädret gjorde också sig påmint då det bjöd på blåst, sol regn och inte minst snö. Fast vem sjutton säger att det finns dåligt väder :)

Mycket lydnadsövningar blev det vid kurstillfälle 1, men ack så viktigt för det är här vi bygger upp samarbete, följsamhet och kontakt. Jag visade hur man lätt kan utnyttja naturen för att träna följsamheten. Även lite tips och trix för att få in en snabb och positiv inkallning. Även vikten av att vara tydlig och ha få tydliga kommandon till sin hund gick vi igenom. Vilka kommandon har vi och varför?

Vid kurstillfälle 2 fick deltagarna lära sig grunderna i det tidiga sökarbetet och pröva föra sina hundar i ett litet markavsnitt. Vi gick också igenom ”sitt” statusen hos hundarna och vikten av ett snabbt sättande (snabb reaktion på kommandot). För att öka förståelsen så fick deltagarna prova på en retande fågelvinge i metspö. Allt händer oftast väldigt fort och då ser man hur viktigt det är att kunna få stopp på sin hund.

Avslutande kurstillfälle 3 bjöd på ett innehåll där många stöter på problem och också då naturligt har många frågor och funderingar dvs. apporteringen. Största felet man nog gör som nybörjare är att man ser apportering som ”ett” helhetsmoment, vilket gör att man då stöter på problem för att alla bitar inte fungerar samtidigt. Jag gick igenom hur man spaltar upp bitarna rätt och tränar dessa separat, tränar man inleveransen så är det fokusen, inte hur hunden lämnar av dummyn osv. Apporteringsstatus gick jag också igenom på varje ekipage och gav lite personliga tips och råd.

Som avslutning fick min ”Dippa” visa hur ett spanielarbete kan se ut. En rutinerad dam (SJ(j)Ch) lurar man kanske inte så lätt men jag tror nog ändå att ni ”kursarna” fick en liten inblick i hur det kan se ut.

Några av er kursdeltagare kommer jag att få träffa på de två vattenträningstillfällena som finns inbokade nu i maj för Stockholms cockerklubb.

Hoppas också att vi senare i år hinner med att ha en uppföljningskursdag. Det skulle vara så roligt att få följa ”mina” kursare som kanske har som mål att vilja starta sina hundar på Nybörjarprov B framöver.

Som avslutning vill jag slå ett slag för Årets jakthelg i Cockerklubbens regi den 8-9 september i Strängnäs. Lördag den 8/9 är det Nybörjarprov B + KM (i jakt för deltagande cocker) och 9/9 är det Nybörjarprov A som gäller.

Hoppas vi syns.

/ Yvonne 

Vi i styrelsen vill tacka Yvonne för en jättebra kurs!
 

Här finner du några bilder från kursen:

  
 
Samling och presentation                             Rutger med husse och matte

 
           Yvonne berättar vad vi ska göra             Bodil med Malte, i bakgrunden Tina och Bitchen

 
                                                        Ulla och Fanny

 
Ia och Qling                                                Harriet och Viggo

 
 Instruktion                                                                       

 
Kontakt-följsamhetsövning                                        Zara och Kaos            

 
Lisette och Cora


Hela gänget

 
Kontaktövningar i snön

 
Vad var det som flög upp?                                Genomgång efter övningen