Kurs i kontaktklicker på Farsta Gård 

 Text och foto: Siv Gåling

Två måndagkvällar 26 mars och 2 april 2012 med Marie Sjöborg som kursledare

Vi var 4 deltagare, som hade anmält sig till kursen: Maud Trad Sayyeda med Aya, Annette Lundberg med Cewin, Pia Lysgren med Nova och Siv Gåling med Linus och Selma.

Det började med att vi  hälsades välkomna och sedan fick vi presentera oss och berätta vad vi hade gjort tidigare med våra vovvar. Marie berättade sedan om klickerns möjligheter.

Fokus är att belöna korrekt beteende. Hunden ska erbjuda beteendet frivilligt. Vi ska inte korrigera hunden, när den gör fel. Vi ska i stället fokusera på att hela tiden förstärka alla de små bra saker, som hunden gör. Om vi är duktiga, att belöna när hunden gör saker, som vi tycker om, kommer hunden snart att väldigt ofta göra saker, som du tycker om. Belöning kan vara godis (leksak, röst) eller så småningom ett eller flera braaa.

Vi satte igång med klickern. Hundarna var lite förvirrade från början, men ganska snart började dom fatta, att om jag sitter ner och tittar på matte så blir det ”klick” + godis. Det svåra var för matte att hålla reda på hund, klicker och godis på samma gång. Vi fick även jobba parvis. Vi skulle räkna, hur många gånger man klickade sin hund under en viss tid. Vi jobbade på. 

Vid andra kurstillfället gick hundarna bredvid sin matte och tittade upp mot mattes ansikte, utan att bry sej om dom andra hundarna som satt i mitten och hade kontakt med sin egen matte. Det var fantastiskt att se. Slanten hade ramlat ner och varje vovve visste hur dom skulle göra för att få ett ”klick” + godis. Ja, kanske inte alltid men dom var duktiga. Detta var början till kontaktklicker, nu är det att jobba vidare.

Tack Marie, som på ett så trevligt och kunnigt sätt lärde ut konsten med klicker.
Du är enormt duktig!

Här finner du några bilder från kursen:

  
Deltagarna i klickerkursen

 
Maud med Aya

 

 
Annette med Cewin


Pia med Nova


Marie Sjöborg instruerar Annette