Jaktintroduktion
med sikte på nybörjarprov B, lördag den 26 november 2011

Kursinstuktör: Yvonne Schwermer-Herngren Kursvärd: Siv Gåling
Text: Siv Gåling Foto: Siv Gåling och Cecilia Törnbom 

Vi samlades vid Ågesta ”Värmeverk”  på parkeringen för promenad till Fräkenbotten. Solen sken från en nästa klarblå himmel. Det var härligt i solen men lite svalt och blåsigt i skuggan. Det var barmark men lerigt på skogsvägen. Helt OK tyckte cockrarna. Vi var 7 ekipage samt Yvonne med sina tre jaktcockrar Dippa, Malva och Lever, som under dagen ibland fick visa hur det skulle gå till.

När vi kom fram till Fräkenbotten, som är namnet på ett gammalt torp, satte vi oss ner. Det var så vackert och skönt i solen och med gärden runt omkring och även en liten sjö. När alla var klara började Yvonne att berätta för oss, om hur en cockerspaniel ska jobba vid jakt och lite om olika jaktprov och om olika signaler med röst och visselpipa, samt var viktigt att ha allmänlydnad på sin hund.  

Nu var det dags att jobba. Vi började med att gå och ha hunden vid vår sida. Vi möttes och vi stannade och hälsade på varandra. Vi fortsatte med nästa moment, träna stadga. Vi gick med hunden vid sidan och med hand och visselpipa skulle hunden sätta sej. Vi hade inkallning, Yvonne höll i vovven, matte fick ropa och oj så fort vovven sprang till matte. Nästa gång var det med visselpipa, samma fart då. En havsörn kom och cirklade över vår rastplats där Bodils cocker Malte satt och Yvonnes vovvar. Siv med Selma sprang upp till vovvarna och efter ett par cirklar försvann den.

Nu började vi alla vovvar och mattar bli trötta och sugna på kaffe och lunch.
Dags för rast, allt smakade jättegott och vovvarna fick nog något gott också.

Efter kaffet var det apportering. En i taget fick prova. Yvonne slängde en dummy/leksak som skulle apporteras. Alla var så duktiga och så roligt det var.

Nu var det dags för avslut med genomgång vad vi gjort och med frågor. Alla var överens om att det var en lyckad dag med många olika delar att kunna jobba med hemma och på promenaden.

Deltagare från klubben: Gunilla Schuber med Hampus, Cecilia Törnbom med Cash, Therese Hansson med Tintin, Ulla Lundberg med Fanny, Bodil Lignell med Albert, Annika Ahlbaum  med Bella (6 mån) och Siv Gåling med Selma.

Tack Yvonne för allt du visat och lärt oss på ditt glada och trevliga sätt och med dina duktiga cockrar.