2010-12-28

Viltspår

– en trivsam, rolig och prestigelös aktivitet med din hund 

En av de mest naturliga samt effektiva aktiviteter att sysselsätta sin hund med är att lägga viltspår. Viltspår är en av de aktiviteter som tröttar ut hunden mest tack vare att det krävs att hunden använder sin hjärna för att hitta rätt bland alla dofter som finns i skog och mark.Tänk på att du kan behöva tillstånd från Jordbruksverket för att lägga blodspår själv samt tillstånd av markägaren, läs mer på Jordbruksverkets hemsida. Därför är det bra du som är medlem att anmäla dig och din hund till de kurser som Stockholms Cockerklubb kan erbjuda för att öka förståelsen.

Utrustning

Brett halsband och spårlina får ej överstiga 10 meter som du köper i någon djuraffär, nötblod kan du köpa i matbutiken och rådjursklövar kan vara lite knivigare att få tag på men försök med någon jägare eller i någon butik som själv styckar sitt kött. Tänk på att du kan behöva tillstånd från Jordbruksverket samt markägaren för att lägga blodspår, läs mer på Jordbruksverkets hemsida.

Spårplatser

Den bästa plats att lägga viltspår på är i skogen. Tänker du tävla i denna gren läggs tävlingarna alltid i skogsmark. Stockholms Cockerklubb anordnar för klubbens medlemmar årligen en tävling per säsong så som Klubbmästerskap (KM) eller ett Distriktsmästerskap (DM).

Precis vid spårstarten tar du på din hund spårutrustningen som är det breda halsbandet med linan påknäppt. OBS! Tänk på att endast använda spårutrustningen när du går spår så att den fungerar som en signal åt hunden: ”Nu ska vi spåra!



ANLAGSKLASS

  • Spårlängd 600 meter
  • 4 Räta vinklar med minst 50 meter mellan vinklarna.
  • Cirka 15 m bloduppehåll på raksträcka.
  • Skanken ska släpas hela vägen utan uppehåll.
  • Om man är två som går spåret ska den som blodar gå sist.
  • Blodas 2-5 timmar före start.

Tiden räknas när man börjar bloda. Det går cirka 1/3 Liter blod till ett spår. Spårläggarkäpp med 2x2 cm, kontaktyta mot marken eller stänkflaska används. 1 meter mellan blodstämplar dock tätare de första tio metrarna. Spårlinan får ej överstiga 10 m. Avståndet mellan hund & förare ska vara minst 5 m. Vid svårframkomlig terräng får linan släppas eller fattas kortare. Föraren får stötta hunden med lågt tilltal. Om hunden fått tappt på grund av uppenbar viltstörning får föraren visa hunden tillbaks på spåret. Skanken läggs vid spårets slut, ej synligt dock utan att gömmas. Hunden behöver inte markera skanken men det ska gå att konstatera att den slutat spåra. Spårtiden får max vara i 30 minuter. För godkännande krävs att hunden visat utmärkt förmåga att följa spåret, arbetat i lämpligt tempo och inte behövt någon hjälp att efter tappt återfinna spåret.


ÖPPENKLASS

Godkänt anlagsprov krävs före start i öppen klass. Spåret ska ha legat i mellan 12-24 timmar och innehålla 3 stycken bloduppehåll på cirka 15 meter varav två vinklar. I den ena av dessa vinklar går spårläggaren utan ytterligare blodning tillbaka cirka 15 meter, vid sidan av det lagda spåret på raksträckan, och gör vinkeln där.

  • Skottprövning:
    50 - 100 meter före spårslutet sätts eller läggs hunden. Domaren går ca 10 meter från hunden i spårets riktning och avlossar ett skott med hagelvapen eller startpistol. Skytten återvänder och visar föraren i vilken riktning denna ska fortsätta spåret. Viss iver kan tolereras men följande räknas som allvarliga fel: Uppenbar skotträdsla, okontrollerbar upphetsning, vägran att fullfölja spårningsarbetet. Spårtiden får max vara i 45 minuter.
  • För första pris:
    Krävs att hunden uppvisat godkänd skottreaktion, utmärkt förmåga att följa spåret, arbeta i lämpligt tempo, endast med stöd från föraren samt utan ingripande av domaren nått spårets slut inom föreskriven tid.
  • Utmärkt spårningsförmåga:
    Hunden spårar målmedvetet och spårsäkerhet och har endast ett par mindre tappter som den reder ut självständigt. Klarar vinklarna utan större svårigheter.
  • Lämpligt tempo:
    Hunden arbetar på i ett följsamt sätt i ett så lugnt tempo att den kan fungera effektivt i en riktig eftersöktsituation.
  • Självständighet:
    Hunden ska spåra utan för mycket stöd från föraren.
  • Stöd från föraren:
    Lågmäld uppmuntran då hunden spårat rätt.
  • Hjälp:
    Förarens återföring av hund till spåret, utan domarens medverkan, då föraren ser att hunden är på villovägar eller inte kan finna spåret.


Champion

Cockerspanieln har den förmånen att kunna bli Viltspårschampion, alla raser kan inte bli det på grund av olika bestämmelser. När hunden har klarat tre (3) första priser och det är minst två olika domare som har dömt vid de olika tillfällena så är hunden nu godkänd Viltspårschampion. Hunden får sin titel SEVCH som betyder svensk viltspårschampion. Grattis!

 

Lycka till med nosarbetet i skog och mark! 



Foto: Cecilia Törnbom

Mer information hittar du här nedan.

Hemsidor:

Gå in på Svenska Kennelklubbens hemsida
www.skk.se och titta på olika rasklubbar för jakthundar och kolla när de har spårprov. Där hittar du även fullständiga regler för spårprov.